Sklep AlkoSmok Jaworzno

Drożdże winiarskie UCLM S377, 5g

Do czerwonych win jakościowych – pełny smak i znakomita struktura.

Drożdże UCLM S377 to specjalistyczny szczep stworzony z myślą o produkcji czerwonych win o wyrazistej strukturze, bogatym bukiecie i dobrej zdolności dojrzewania. Dzięki nim możliwe jest uzyskanie trunków o eleganckiej cielistości i gładkim finiszu, które zadowolą nawet doświadczonych miłośników wina.

 

Doskonałe do win o stylu południowym

Ten szczep został wybrany ze względu na jego zdolność do wydobywania naturalnych cech odmian winorośli, przy zachowaniu neutralnego wpływu na terroir. Doskonale podkreśla walory szczepów takich jak Syrah, wzmacniając ich aromatyczność i głębię smaku. Sprawdza się również w przypadku mniej wyrafinowanych surowców – maskując niepożądane nuty goryczy czy kwasowości.

 

Charakterystyka fermentacji:

  • Szybki start i stabilna fermentacja

  • Całkowite przetwarzanie cukrów

  • Tolerancja alkoholu do 15% obj.

  • Zakres temperatur: 16–35°C

  • Wysokie zapotrzebowanie na azot

  • Odporność na obecność SO₂ w moszczu

Zalecane nawożenie przy zawartości azotu 150–180 mg/l:Po 24 h od startu fermentacji – 2 g/10 l fosforanu dwuamonowego + 2 g/10 l Springferm. W połowie fermentacji – dodatkowe 2 g/10 l fosforanu lub Springferm.

 

Parametry metaboliczne:

  • Przelicznik: 16,5 g cukru/l = 1% alkoholu

  • Kwasowość lotna: < 0,25 g/l

  • Aldehyd octowy: < 28 mg/l

  • Nie produkują związków siarki

  • Glicerol: wysoka produkcja, ok. 10 g/l

 

Gdzie warto je zastosować?

Do win klasy premium Drożdże UCLM S377 doskonale sprawdzają się przy fermentacji czerwonych win z maceracją w miazdze. Stopniowa produkcja alkoholu sprzyja ekstrakcji tanin i polifenoli, co przekłada się na głębszy kolor, lepszą strukturę i potencjał dojrzewania.

Wina zrównoważone i pełne Dzięki wysokiej produkcji glicerolu oraz harmonijnemu przebiegowi fermentacji, finalny trunek charakteryzuje się gładką teksturą, zaokrąglonym smakiem i przyjemnym, długo utrzymującym się aromatem.

 

Sposób użycia:

Uwodnić drożdże w 10% roztworze cukru lub w mieszaninie 1:1 wody i moszczu o temperaturze 25–30°C. Po 20–25 minutach dodać do nastawu i dobrze wymieszać.

 

Zalecane dawkowanie:

  • Wina czerwone i białe: 20 g / 100 l

  • Do ponownego uruchomienia fermentacji: 20–30 g / 100 l

 

Przechowywanie:

Produkt należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu – najlepiej poniżej 20°C, np. w lodówce.

Drożdże UCLM S377 to szczep stworzony z myślą o produkcji czerwonych win o wyrazistej strukturze, bogatym bukiecie i dobrej zdolności dojrzewania.
4,50 PLN

Drożdże winiarskie UCLM S377 5g

Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C - najlepiej przechowywać w lodówce.

Bestsellery

AlkoSmok.pl