Do czerwonych win jakościowych – pełny smak i znakomita struktura.
Drożdże UCLM S377 to specjalistyczny szczep stworzony z myślą o produkcji czerwonych win o wyrazistej strukturze, bogatym bukiecie i dobrej zdolności dojrzewania. Dzięki nim możliwe jest uzyskanie trunków o eleganckiej cielistości i gładkim finiszu, które zadowolą nawet doświadczonych miłośników wina.
Ten szczep został wybrany ze względu na jego zdolność do wydobywania naturalnych cech odmian winorośli, przy zachowaniu neutralnego wpływu na terroir. Doskonale podkreśla walory szczepów takich jak Syrah, wzmacniając ich aromatyczność i głębię smaku. Sprawdza się również w przypadku mniej wyrafinowanych surowców – maskując niepożądane nuty goryczy czy kwasowości.
Szybki start i stabilna fermentacja
Całkowite przetwarzanie cukrów
Tolerancja alkoholu do 15% obj.
Zakres temperatur: 16–35°C
Wysokie zapotrzebowanie na azot
Odporność na obecność SO₂ w moszczu
Zalecane nawożenie przy zawartości azotu 150–180 mg/l:Po 24 h od startu fermentacji – 2 g/10 l fosforanu dwuamonowego + 2 g/10 l Springferm. W połowie fermentacji – dodatkowe 2 g/10 l fosforanu lub Springferm.
Przelicznik: 16,5 g cukru/l = 1% alkoholu
Kwasowość lotna: < 0,25 g/l
Aldehyd octowy: < 28 mg/l
Nie produkują związków siarki
Glicerol: wysoka produkcja, ok. 10 g/l
Do win klasy premium Drożdże UCLM S377 doskonale sprawdzają się przy fermentacji czerwonych win z maceracją w miazdze. Stopniowa produkcja alkoholu sprzyja ekstrakcji tanin i polifenoli, co przekłada się na głębszy kolor, lepszą strukturę i potencjał dojrzewania.
Wina zrównoważone i pełne Dzięki wysokiej produkcji glicerolu oraz harmonijnemu przebiegowi fermentacji, finalny trunek charakteryzuje się gładką teksturą, zaokrąglonym smakiem i przyjemnym, długo utrzymującym się aromatem.
Uwodnić drożdże w 10% roztworze cukru lub w mieszaninie 1:1 wody i moszczu o temperaturze 25–30°C. Po 20–25 minutach dodać do nastawu i dobrze wymieszać.
Wina czerwone i białe: 20 g / 100 l
Do ponownego uruchomienia fermentacji: 20–30 g / 100 l
Produkt należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu – najlepiej poniżej 20°C, np. w lodówce.
AlkoSmok.pl