Do czerwonych win owocowych i gronowych – intensywny kolor i pełnia aromatu.
Drożdże NDA 21 to specjalistyczny szczep przeznaczony do fermentacji wysokiej jakości win czerwonych. Ich pochodzenie sięga Sycylii – szczep został wyselekcjonowany w regionie Nero d’Avola w ramach wieloletniego projektu badawczego Regionalnego Instytutu Wina i Winorośli, realizowanego we współpracy z uznanymi winnicami z południa Włoch.
Fermentacja przebiega szybko i intensywnie – zwykle trwa 6–7 dni
Tolerancja na alkohol: do 16% obj.
Nie wymagają wysokiego poziomu azotu w nastawie
17,6 g cukru/l = 1% alkoholu
Duża produkcja glicerolu – nawet do 8 g/l, co wpływa na „krągłość” wina
Znikoma ilość związków siarki i etylokarbaminianu
Bardzo niska emisja aldehydu octowego (<26 mg/l)
Kwasowość lotna poniżej 0,25 g/l
Bogaty, wielowymiarowy profil aromatyczny dzięki umiarkowanej produkcji alkoholi wyższych
Minimalne wiązanie barwników – sprzyja intensywnej barwie gotowego trunku
Idealne do nowoczesnych win czerwonych typu „Nowy Świat”. Drożdże NDA 21 są polecane do tworzenia pełnych, zrównoważonych i intensywnie owocowych win. Krótki czas fermentacji w połączeniu z dużą produkcją glicerolu zapewnia łagodną strukturę i dobrą równowagę. Dzięki niskiej adsorpcji pigmentów możliwe jest uzyskanie głębokiej, nasyconej barwy. Szczep świetnie współpracuje z odmianami takimi jak Merlot, Cabernet Sauvignon czy Syrah, nadając winom wyraziste, trwałe nuty czerwonych owoców i świeżości.
Zawartość saszetki należy uwodnić w 10% roztworze cukru lub mieszaninie pół na pół: woda + moszcz. Temperatura cieczy powinna wynosić 25–30°C, a czas uwadniania: 20–25 minut. Gotową mieszaninę wlać do fermentującego nastawu i dokładnie wymieszać.
Wina spokojne: 20 g / 100 l
Do ponownego uruchomienia fermentacji: 30 g / 100 l
Drożdże należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, w temperaturze poniżej 20°C.
AlkoSmok.pl