Sklep AlkoSmok Jaworzno

Drożdże winiarskie HD A54, 5g – do win białych i różowych

Drożdże SafŒno™ HD A54 to innowacyjny szczep opracowany przez dział R&D firmy Lesaffre przy użyciu metody hybrydyzacji. Celem tych prac było uzyskanie drożdży, które podczas fermentacji wytwarzają intensywne nuty kwiatowe i owocowe, szczególnie alkohole wyższe oraz ich octanowe estry. Jednocześnie szczep ten nadaje winom czysty, świeży profil aromatyczny – typowy dla lekkich, młodych trunków.

 

Cechy fermentacyjne drożdży HD A54

  • Szczep o właściwościach „killer” (eliminuje drobnoustroje konkurencyjne)

  • Średnie tempo kolonizacji nastawu

  • Umiarkowanie długa faza namnażania i średnia do szybkiej szybkość fermentacji

  • Tolerancja alkoholu: do 15% obj.

  • Zakres temperatur fermentacji: 14–30°C

  • Skuteczna asymilacja fruktozy

  • Średnie zapotrzebowanie na azot (YAN ≥ 0,8 mg/l na 1 g/l cukru)

 

Charakterystyka metaboliczna

  • Niska do umiarkowanej konsumpcja kwasu jabłkowego przy dobrej stabilizacji kwasowości

  • Średnia do wysokiej produkcja glicerolu

  • Ograniczone wytwarzanie kwasów lotnych i bardzo mała produkcja aldehydu octowego

  • Średnia emisja siarkowodoru i niskie wiązanie SO₂

  • Obfita produkcja alkoholu izoamylowego, 2-fenyloetanolu i ich estrów

  • Silne uwalnianie β-damascenonu (związek wpływający na aromatyczność)

 

Zastosowanie

Do win białych i różowych Drożdże HD A54 intensyfikują aromaty owocowe (banan, truskawka, cukierki), dzięki dużej produkcji estrów izoamylowych i fenyloetylowych. Ich zdolność do zachowania świeżości, kwasowości i delikatnej słodyczy nadaje winom zrównoważony i przyjemny charakter.

Do win bazowych i kupażowanych Idealne do poprawy aromatyczności neutralnych odmian. Dzięki umiarkowanej produkcji estrów etylowych oraz dominującej obecności octanu izoamylu, poprawiają złożoność aromatyczną oraz redukują zielone nuty charakterystyczne dla niedojrzałych owoców. Niska produkcja SO₂ ułatwia późniejsze przeprowadzenie fermentacji malolaktycznej.

 

Instrukcja użycia

Drożdże należy uwodnić w 10% roztworze cukru lub mieszaninie połowy wody i połowy moszczu. Temperatura uwadniania powinna wynosić 25–30°C. Czas uwodnienia: 20–25 minut. Po tym czasie mieszaninę należy dodać do nastawu i dokładnie wymieszać.

 

Dawkowanie

  • Zalecana dawka: 20 g na 100 litrów nastawu (wina białe i różowe)

 

Warunki przechowywania

Produkt należy przechowywać w chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce, w temperaturze poniżej 20°C.

Do win białych i różowych aromaty owocowe (banan, truskawka) zdolność do zachowania świeżości, kwasowości i delikatnej słodyczy
5,50 PLN

Drożdże winiarskie HD A54 5g

Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C - najlepiej przechowywać w lodówce.

Bestsellery

AlkoSmok.pl