BC S103 to wszechstronny szczep drożdży przeznaczony do fermentacji win oraz miodów pitnych. Ich wysoka odporność i zdolność do pracy w różnych warunkach sprawia, że są cenione zarówno przez hobbystów, jak i profesjonalnych producentów trunków. Nadają się do fermentacji w szerokim zakresie temperatur i świetnie sprawdzają się w wymagających nastawach – w tym w brzeczce miodowej.
Choć miód pitny kojarzy się z dawną tradycją, jego przygotowanie we własnym zakresie wcale nie jest trudne. Drożdże BC S103 zostały stworzone tak, by skutecznie prowadzić fermentację nie tylko winogron, ale i miodów. Dzięki temu możesz z powodzeniem stworzyć ten szlachetny napój w warunkach domowych – wystarczy dobrej jakości miód i właściwe przygotowanie drożdży.
Stabilna i regularna fermentacja
Pracują w temperaturze: 10–30°C
Bardzo dobrze przyswajają fruktozę
Tolerancja alkoholu: do 18% obj.
Niskie zapotrzebowanie na azot
16,2 g cukru/l = 1% alkoholu
Niewielka ilość produkowanej piany
Brak produkcji związków siarki
Niska zawartość alkoholi wyższych
Kwasowość lotna < 0,2 g/l
Do win i miodów pitnych Szczep BC S103 zapewnia czysty przebieg fermentacji, wzmacniając przy tym naturalny charakter użytych surowców – zarówno winogron, jak i owoców miodu. Z powodzeniem używany przez wielu producentów profesjonalnych.
Idealne do win musujących i wtórnej fermentacji Z uwagi na swoje parametry technologiczne, BC S103 nadają się także do wtórnej fermentacji w butelkach – m.in. przy produkcji win musujących.
Podkreślenie cech szczepów winogron Drożdże te szczególnie dobrze współpracują z odmianami takimi jak Chardonnay, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu oraz nadając trunkom zaokrąglony, pełny charakter.
Rozpuścić zawartość opakowania w 10% roztworze cukru lub w mieszance wody z moszczem (50:50) o temperaturze 25–30°C. Po 20–25 minutach należy dodać do nastawu i delikatnie wymieszać.
Wina białe i czerwone: 20 g / 100 l
Miody pitne: 20 g / 100 l
Wznowienie fermentacji: 40 g / 100 l
Fermentacja wtórna: 20–40 g / 100 l
Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C. Dla najlepszego zachowania ich właściwości – przechowuj w lodówce.
AlkoSmok.pl