Sklep AlkoSmok Jaworzno

Drożdże winiarskie BC S103, 5g

Do win, miodów pitnych i fermentacji wtórnej

BC S103 to wszechstronny szczep drożdży przeznaczony do fermentacji win oraz miodów pitnych. Ich wysoka odporność i zdolność do pracy w różnych warunkach sprawia, że są cenione zarówno przez hobbystów, jak i profesjonalnych producentów trunków. Nadają się do fermentacji w szerokim zakresie temperatur i świetnie sprawdzają się w wymagających nastawach – w tym w brzeczce miodowej.

 

Domowa produkcja miodu pitnego? To prostsze, niż myślisz

Choć miód pitny kojarzy się z dawną tradycją, jego przygotowanie we własnym zakresie wcale nie jest trudne. Drożdże BC S103 zostały stworzone tak, by skutecznie prowadzić fermentację nie tylko winogron, ale i miodów. Dzięki temu możesz z powodzeniem stworzyć ten szlachetny napój w warunkach domowych – wystarczy dobrej jakości miód i właściwe przygotowanie drożdży.

 

Właściwości fermentacyjne:

  • Stabilna i regularna fermentacja

  • Pracują w temperaturze: 10–30°C

  • Bardzo dobrze przyswajają fruktozę

  • Tolerancja alkoholu: do 18% obj.

  • Niskie zapotrzebowanie na azot

  • 16,2 g cukru/l = 1% alkoholu

 

Właściwości metaboliczne:

  • Niewielka ilość produkowanej piany

  • Brak produkcji związków siarki

  • Niska zawartość alkoholi wyższych

  • Kwasowość lotna < 0,2 g/l

 

Zastosowania i zalety:

Do win i miodów pitnych Szczep BC S103 zapewnia czysty przebieg fermentacji, wzmacniając przy tym naturalny charakter użytych surowców – zarówno winogron, jak i owoców miodu. Z powodzeniem używany przez wielu producentów profesjonalnych.

Idealne do win musujących i wtórnej fermentacji Z uwagi na swoje parametry technologiczne, BC S103 nadają się także do wtórnej fermentacji w butelkach – m.in. przy produkcji win musujących.

Podkreślenie cech szczepów winogron Drożdże te szczególnie dobrze współpracują z odmianami takimi jak Chardonnay, wydobywając z nich pełnię smaku i aromatu oraz nadając trunkom zaokrąglony, pełny charakter.

 

Sposób użycia:

Rozpuścić zawartość opakowania w 10% roztworze cukru lub w mieszance wody z moszczem (50:50) o temperaturze 25–30°C. Po 20–25 minutach należy dodać do nastawu i delikatnie wymieszać.

 

Zalecane dawkowanie:

  • Wina białe i czerwone: 20 g / 100 l

  • Miody pitne: 20 g / 100 l

  • Wznowienie fermentacji: 40 g / 100 l

  • Fermentacja wtórna: 20–40 g / 100 l

 

Przechowywanie:

Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C. Dla najlepszego zachowania ich właściwości – przechowuj w lodówce.

 

 

Drożdże winiarskie BC S103, 5g
Do win, miodów pitnych i fermentacji wtórnej
BC S103 to wszechstronny szczep drożdży przeznaczony do fermentacji win i miodów pitnych.
4,00 PLN

Drożdże winiarskie BC S103 5g MOCNE

Drożdże należy przechowywać w temperaturze poniżej 20°C - najlepiej przechowywać w lodówce.

Bestsellery

AlkoSmok.pl